Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Aliens en UFO's » De ''vliegende schotels'' rond de planeet Saturnus

De ''vliegende schotels'' rond de planeet Saturnus

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 13 mei 2011

Tussen de ruim zestig manen die rond de planeet Saturnus cirkelen, zijn er twee met een bijzondere vorm. De piepkleine maantjes Pan en Atlas, respectievelijk met een gemiddelde diameter van 20 en 30 kilometer, hebben aan de evenaar een rand van zo'n 6 tot 10 kilometer waardoor ze de specifieke vorm van een vliegende schotel hebben.

De vorm is echter niet het resultaat van een snelle rotatie, want slechts één rotatie per 14 uur is te langzaam om dergelijke uitstulpingen te veroorzaken.

Aanvankelijk dachten onderzoekers dat de uitstulpingen rond de maantjes zijn ontstaan uit het materiaal van de ringen rond Saturnus, maar volgens natuurkundige wetten is het onmogelijk dat de kleine deeltjes in planetaire ringen samenklonteren.
De enige mogelijkheid is dat de manen zelf ontstonden uit een vaste kern en brokstukken zijn van een botsing die de ringen veroorzaakte. Volgens Carolyn Porco, een Amerikaanse wetenschapper, kan een massieve kern kleine, poreuze deeltjes aantrekken. Dit proces zorgt ervoor dat de maan in de ring groter wordt en dat er een onregelmatige ringvormig gebied van 2 tot 3 keer de omvang van de kern kan vormen.

Wetenschappers denken dat Saturnus oorspronkelijk verschillende grote manen, zoals Titan, moet hebben gehad. Er is ook aangetoond dat de ringen van Saturnus zich vormden uit vernietigende gebeurtenissen, waarbij alleen de grootste maan Titan, groter dan de planeet Mercurius, niet in botsing kwam met Saturnus.