Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Dromen » Verlamming tijdens de slaap

Verlamming tijdens de slaap

Verlamming tijdens de slaap
Tag: Dromen

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 29 juni 2007

Als we slapen zijn onze spieren volkomen ontspannen en bevinden we ons in een stadium van tijdelijk lichamelijke verlamming. Zodra we wakker worden is die verlamming voorbij. Maar heel soms gaat er iets mis tijdens de overgang van slapen en wakker worden.
Het slachtoffer kan zich niet bewegen en niet spreken, maar is zich volkomen bewust van zijn omgeving. Vaak gaat deze toestand gepaard met een vreemd geluid (voetstappen, janken, neuriën of schel gelach) en het lichaam kan gaan trillen of zelfs gaan schudden. Het meest angstaanjagend voor veel mensen die aan deze stoornis lijden is het gevoel dat er iemand anders in de slaapkamer aanwezig is. Sommigen hebben niet alleen het gevoel, maar zien ook daadwerkelijk een entiteit, die kennelijk moeiteloos van gedaante kan verwisselen. De entiteit kan op een mens, dier of een demon lijken. Sommigen spreken van een buitenaards wezen. Gedragsdeskundige David J. Hufford maakte een studie van dit fenomeen en kwam tot de conclusie dat met deze vorm van verlamming bij mensen die eraan lijden gelijksoortige hallucinaties optraden, namelijk het aangevallen worden door "Old Hag".
"Old Hag" (oude heks) is een mythe uit Newfoundland, een angstaanjagend wezen dat 's nachts op bezoek komt. In Duitsland wordt deze entiteit "Mare" genoemd, een oud Germaans woord dat "nachtelijk kwelgeest" betekent en waar het woord "nachtmerrie" van afgeleid is.