Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Egypte » De vloek van Toetanchamon

De vloek van Toetanchamon

De vloek van Toetanchamon
Tag: Egypte

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 14 augustus 2007

De graftombe van Toetanchamon werd in 1922 ontdekt door de Engelse geleerde Howard Carter.
Het graf was vrijwel ongeschonden en bevatte een kostbare schat, bestaande uit beelden van dieren van glas en goud, kisten, vazen, juwelen, een gouden troon en het gouden dodenmasker van Toetanchamon. Met het betreden van de heilige plaats haalde Carter de woede van de Farao op zijn hals. Er stak een zeer plaatselijke zandstorm op die boven de ingang van het graf wervelde.
Toen de storm ging liggen vloog een havik over het graf, wat bijgelovigen de geest van Toetanchamon noemden. De havik zou waarschuwen voor de vloek wegens het schennen van het graf. Vijf maanden na de gebeurtenis werd lord Carnarvon, die de expeditie financierde, in zijn linkerwang gestoken door een mug. Verzwakt door infectie overleed hij diezelfde nacht in zijn hotelkamer.
De lichten in de stad Cairo vielen uit en zijn hond Susie overleed op hetzelfde moment op zijn landhuis in Hampshire.
Vreemd genoeg vonden de artsen die de mummie van Toetanchamon onderzochten op de linkerwang van de Farao een zwart bultje, exact op dezelfde plek waar Carnarvon door de mug was gestoken… Er zijn binnen een paar jaar nog zestien mensen die direct of indirect met het graf van Toetanchamon in verband gebracht kunnen worden gestorven aan een vroege of onnatuurlijk dood. Het laatste slachtoffer was Mohammed Ibrahim, directeur van de Oudheidkundige Dienst.
De Egyptische regering wilde de schatten van Toetanchamon uitlenen aan Frankrijk. Ibrahim droomde dat hem dit noodlottig zou worden en opperde dat de schatten het land niet mochten verlaten. Hij kon de autoriteiten tijdens de beslissende vergadering echter niet overtuigen. Bij het verlaten van het gebouw werd Ibrahim aangereden en overleed twee dagen later. Eigenaardig genoeg stierf Howard Carter, de ontdekker van het graf, in 1939 op 64-jarige leeftijd een natuurlijke dood…