Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Graancirkels » Hoe herken je een echte graancirkel?

Hoe herken je een echte graancirkel?

Gerelateerd nieuws

Zondag 1 juli 2007

Graancirkels kun je onderscheiden in formaties waarvan zeker is dat ze door mensen zijn gemaakt (hoax) en formaties waarvan niet zeker is dat ze door mensen zijn gemaakt. In "echte" graancirkels zijn de stengels van de planten gebogen en niet geknakt, zoals in een hoax vaak wel het geval is.
Veel planten in graancirkels vertonen opgezwollen, uitgerekte of geëxplodeerde knopen. Waarschijnlijk veroorzaakt door extreme verhitting. Door de hitte wordt het vocht in de planten omgezet in stoom en zet vervolgens snel uit. Door de druk van binnenuit kunnen de knopen ontploffen.
Biofysisch onderzoek heeft aangetoond dat de zaden van de planten in de graancirkel een sterk afwijkend ontkiem- en groeipatroon kunnen vertonen.
In een deel van de onderzochte graancirkels werden hoge concentraties magnetiet in de bodem ontdekt. Op zich is dat niet zo bijzonder, want magnetiet komt veelvuldig voor als mineraal. Maar het magnetiet wat in graancirkels gevonden is, is vervormd tot kleine ronde bolletjes en dat is wel bijzonder.
In veel graancirkels wordt een witte poedervormige substantie gevonden. Het gaat hier om magnesiumoxide en siliciumoxide. Beide stoffen komen in de natuur niet voor.
Er worden wel eens dode vliegen op de graanstengels aangetroffen. Vaak met uitgestrekte vleugels en poten, alsof ze vastgeplakt zijn. Sommige vliegen zien er normaal uit, anderen lijken te zijn ontploft.