Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Graancirkels » Hebben de Russen het graancirkelmysterie opgelost?

Hebben de Russen het graancirkelmysterie opgelost?

Gerelateerd nieuws

Donderdag 10 januari 2008

Russische wetenschappers claimen het graancirkelmysterie te hebben opgelost. Volgens hen buigen de graanstengels als gevolg van elektromagnetische microgolven. De Russische wetenschapper Stanislav Smirnov plaatste een aantal verse graanhalmen met een glas water in de magnetron. De halmen bleken na het experiment op dezelfde manier en met dezelfde afwijkingen gebogen te zijn als de gebogen halmen die men vaak aantreft in graancirkels.
Volgens hem toont dat aan dat de cirkels aan hoogfrequente elektromagnetische straling als magnetronstraling blootgesteld zijn geweest. Smirnov vermoedt dat de straling uit de grond komt, hij kan dat echter niet afdoende bewijzen. Anatoly Arzyayev van het Russian Hardware Institute gelooft niet dat de straling uit de grond komt, maar hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van bliksemschichten.
Toen hij met zijn collega's bezig was met het testen van hoogspanningsapparatuur ontstond er een ontlading waarbij een bliksemschicht vanuit de kabel, die gebruikt werd om stroom aan te voeren, naar de grond schoot. Het onderliggende hoge gras bleek met de klok mee gebogen te zijn in cirkels. Arzyayev heeft daarna nog verschillende experimenten gedaan waarbij graancirkels ontstonden van 5 meter in doorsnee. Een ander argument wat zijn theorie zou moeten staven is dat bij authentieke graancirkels vaak zogeheten "Lichtenberg features" aanwezig zijn. Dit zijn smalle stroken gebogen gras, achtergelaten door bliksemschichten.