Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Indianen » Dromenvangers

Dromenvangers

Gerelateerd nieuws

Maandag 17 september 2007

Volgens de Indiaanse traditie worden dromenvangers boven de slaapplaats gehangen om nachtmerries op afstand te houden. Het web van knoopjes symboliseert een spinnenweb, het filtreert de dromen en het gat in het midden laat alleen de goede dromen door.
De cirkel om het web staat symbool voor de cirkel van het leven of bij sommige stammen staat de cirkel voor de tocht van de zon langs de hemel.
De veren symboliseren adem en lucht. Als het web met acht steken aan de cirkel vastzit dan staat het symbool voor de acht poten van de spin. Zeven steken verwijzen naar de Zeven Profetieën van de indianen. Dromenvangers voor kleine kinderen worden gemaakt van wilgentakken en pezen. De wilgentakken zullen na verloop van tijd uitdrogen en knappen door de spanning, wat de tijdelijkheid van de jeugd symboliseert.
Dromenvangers voor volwassenen worden gemaakt van vezels en gaan veel langer mee. Dromenvangers zijn meestal cirkelvormig, maar in delen van Canada en het noordoosten van de Verenigde Staten worden ook druppelvormige of spiraalvormige dromenvangers gebruikt.