Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Indianen » Verloren Inca stad ontdekt in 2003

Verloren Inca stad ontdekt in 2003

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 oktober 2007

De Britse wetenschapper Hugh Thomas en zijn Amerikaanse collega Gary Ziegler ontdekten in 2003, tijdens hun onderzoeken naar een bergkam, ruïnes van een verloren Inca stad in de Peruviaanse jungle.
De stad ligt op 80 kilometer afstand van de oude Inca hoofdstad Cuzco en heeft verwantschap met de beroemde Inca stad Machu Picchu. De ontdekkingsreiziger Hiram Bingham maakte in 1912 al melding van de verloren stad, maar zijn omschrijvingen waren zo vaag dat niemand het goed verborgen oord nog heeft teruggevonden. De ruïnes die ter hoogte van Llactapata zijn gevonden vormen waarschijnlijk de resten van een religieus centrum waar ceremonies werden gehouden en vanwaar astronomen de bewegingen van de hemellichamen konden bestuderen.
Eén van de teruggevonden gebouwen was vermoedelijk een zonnetempel, een ander gebouw waarschijnlijk een observatiepost om de stand van de zon te bestuderen. Llactapata was waarschijnlijk een ceremoniële site, die vermoedelijk ook dienst heeft gedaan als graanschuur en begraafplaats van Machu Picchu. De onderzoekers schatten dat de stad halverwege de vijftiende eeuw gebouwd is, ten tijd van de Inca keizer Pachacuti. De Inca's verlieten hun steden toen de conquistadores in 1572 hun laatste leider, tupac Amaru, gevangen namen en executeerden.