Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Keltisch » De stenen van Carnac

De stenen van Carnac

Gerelateerd nieuws

Woensdag 16 mei 2007

Het plaatsje Carnac bevindt zich in het zuiden van Bretagne in Frankrijk. Het is beroemd vanwege de vele menhirs (letterlijk "rechtopstaande stenen"), dolmens en megalieten. Over het doel van de steenformaties bestaat, ook in het algemeen, vooral onduidelijkheid. Een lokale legende vertelt dat de stenen Romeinse soldaten zijn die door de tovenaar Merlijn zijn omgevormd in stenen. Zo zouden de stenen in nette, rechte patronen zijn gekomen: het was de opstelling van de Romeinse legioenen.
Meer aannemelijk, vanwege de plaatsing van de stenen, is de opvatting dat sommige monumenten worden gezien als astronomische kalenders. Een andere suggestie, gedaan door Pierre Mereaux, is dat het gaat om een primitieve seismische instrumenten: voor het observeren van aardschokken.
Ook worden bij de steenformaties vaak knooppunten van leylijnen en benkerlijnen gedetecteerd. De monumenten bij Carnac worden gedateerd op circa 4000 voor het begin van onze jaartelling, in het Neolithicum. Dat is ruim voor de komst van de Kelten, die er gebruik van maakten voor religieuze ceremonieën. Daarmee mengden de Kelten hun cultuur met die van veel oudere volken.