Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Keltisch » Stonehenge

Stonehenge

Gerelateerd nieuws

Maandag 21 mei 2007

Hoewel overal op de wereld steencirkels voorkomen, bevinden de meeste zich in de Keltische gebieden.
Het doel was vermoedelijk van religieuze en rituele aard, maar er zijn ook theorieën dat het overblijfselen zijn van een verloren beschaving die mogelijk buitenaards was.
De bekendste en grootste steencirkel is Stonehenge op het Salisbury Plains in het Engelse graafschap Wiltshire. Stonehenge is gebouwd in drie fasen.
De eerste fase begon waarschijnlijk rond 3100 voor Christus met het graven van een greppel en het opwerpen van een wal in de vorm van een cirkel.
De tweede fase begon rond 2200 voor Christus met het opzetten van de Bluestones in het midden van de cirkel. Uit archeologische ontdekkingen is echter gebleken dat de oorspronkelijke opzet nooit werd voltooid.
De derde fase begon rond 2100 voor Christus. Het opzetten van de dertig sarsenstones in een kring en werden bedekt met dezelfde stenen in horizontale ligging. In het centrum werden vijf trilithons (twee staande stenen met bovenop een dwarssteen) in hoefijzervorm geplaatst. De plaatsing van de stenen had te maken met de omloop van de zon en de maan. De as van het monument is gericht op de zonsopkomst op de langste dag van het jaar. Onderzoekers hebben hieruit de conclusie getrokken dat het mogelijk gaat om een astronomisch observatorium.
Echter, het exacte doel van Stonehenge (en steencirkels in het algemeen) is vooralsnog gehuld in nevelen. Stonehenge spreekt tot de verbeelding. De kracht en de mystiek die het monument uitstraalt heeft een bepaalde aantrekkingskracht op New Age aanhangers en Wicca's.