Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Maya's en Azteken » de verovering van het Azteekse rijk

de verovering van het Azteekse rijk

Gerelateerd nieuws

Maandag 27 augustus 2007

Het grote en machtige Azteekse rijk met miljoenen inwoners en sterke legers werd in zeer korte tijd volledig vernietigd.
Hoe kon dit gebeuren? In 1519 kwam Hernán Cortez met een leger van 500 man aan in Mexico. Cortez was een Spaanse soldaat die door de gouverneur van Cuba was aangesteld als leider van de expeditie. De 500 soldaten, waarvan de meeste werkloos waren hoopten een fortuin te maken door deel te nemen aan de expeditie. 1519 was volgens de Azteekse kalenders het einde van een cyclus van 52 jaar en de legende vertelde dat in dat jaar de god Quetzalcoatl terug zou komen vanuit het oosten.
Omdat Cortez en zijn mannen het uiterlijk hadden van Quetzalcoatl, een blanke huid en een baard, dacht de zeer gelovige keizer Montezuma dat het afgevaardigden van Quetzalcoatl waren. Daarom werden de Spanjaarden aanvankelijk hartelijk ontvangen door de strijdlustige Azteken. Wellicht speelde het feit dat de Azteken in constante oorlog waren met de Tlaxcalanen een rol in de verovering door Cortez en zijn leger. Want de Tlaxcalanen sloten zich aan bij de Spanjaarden en daardoor werd Cortez' leger machtig genoeg om het enorme Azteekse rijk te veroveren.