Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Maya's en Azteken » De mummies van LLullaillaco

De mummies van LLullaillaco

Gerelateerd nieuws

Zaterdag 24 november 2007

In 1996 werd op de top van de vulkaan Sara Sara in Peru het stijf bevroren lichaam van een vijftien jaar oud meisje gevonden.
Drie jaar later ontdekten archeologen nog eens drie mummies van kinderen vlak onder de top van de vulkaan Llullaillaco in het noordwesten van Argentinië. Achtergelaten door de Incapriesters, als vetgemeste offers voor de goden. De archeoloog van de Britse universiteit van Bradford, Andrew Wilson, is gespecialiseerd in het analyseren van mummies heeft samen met collega's uit diverse landen onderzoek gedaan naar de geofferde kinderen. Zij kwamen tot de conclusie dat het dieet van de kinderen 12 maanden voor hun dood plotseling veranderde. De haren van de mummies kunnen beschouwd worden als een chemische dagboek over de laatste maanden van hun leven. Het langste haar was van het meisje dat bekend staat als de "Maagd van Llullaillaco", het haar is meer dan 25 centimeter lang, wat een tijdslijn van 2 jaar betekent. Het meisje at tot een jaar voor haar dood amper vlees en naar alle waarschijnlijkheid veel aardappelen, dat blijkt uit de stikstof en koolstof in het haar van het meisje. Een jaar voor haar dood at ze plotseling wel veel vlees en ook mais. Waarschijnlijk zijn de kinderen uit arme boerengezinnen gehaald en verzorgd als mensen met een hoge status voordat ze werden geofferd aan de goden. Vierenhalve maand voor haar dood is er weer een verandering te zien in het haar, dat bleek uit de zuurstof- en waterstofprofielen. De veranderen duiden op hoogteveranderingen.
Bij de twee andere kinderen zijn dezelfde veranderingen waargenomen. De kinderen waren afkomstig waren uit Cuzco, de hoofdstad van het Incarijk en van daar was het 1420 kilometer lopen naar de top van de vulkaan waar de lichamen gevonden zijn. Vierenhalve maand is dan een aannemelijke reistijd. Op de lichamen van de kinderen zijn geen sporen van geweld aangetroffen, wat kan betekenen dat ze zijn doodgevroren of gestorven zijn aan hoogteziekte.