Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Megalieten » Mysterieuze regelmatige lichamen

Mysterieuze regelmatige lichamen

Gerelateerd nieuws

Zondag 6 januari 2008

Mysterieuze regelmatige lichamen zijn door mensen gemaakte regelmatige veelvlakken, waarvan onduidelijk is waarvoor zij dienden.
Reeds rond 300 voor Christus werden deze veelvlakken beschreven door de Griekse wiskundige Euclides, de grondlegger van de meetkunde. Al veel eerder, tijdens de steentijd hebben mensen ook deze mysterieuze lichamen gemaakt. In Schotland zijn zo'n 400 stenen ballen gevonden die gemaakt zouden zijn tijdens de overgang van de laatste steentijd naar de vroege bronstijd. Aanvankelijk meenden archeologen dat de stenen als wapens dienden, maar de vondst van steeds meer regelmatige lichamen heeft deze stelling ontkracht.
We weten wel hoe de ballen gemaakt zijn, namelijk op dezelfde manier als stenen bijlen en de stenen hebben dezelfde bewerkingen als die we op megalitische bouwwerken tegenkomen. De ballen zijn gedecoreerd met grote en kleine vlakken, lijnen, cirkels en spiraalvormen. De meeste ballen hebben de vorm van een kubus, maar er zijn ook voorbeelden van meer complexe exemplaren. Er is zelfs een voorbeeld van een dodecaëder (12 vijfhoeken) gevonden.