Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Mysterieuze wezens » De legende van de zeemeermin

De legende van de zeemeermin

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 21 augustus 2007

De legende van de zeemeermin gaat ver terug in de oudheid. De Sumeriërs kenden de god Ea of Enki, de god van de zoete wateren. Volgens de overlevering de schepper van de mensheid. Hij werd afgebeeld met een vissenstaart. De verleidelijk klinkende liederen en de charmes van de meerminnen zouden zeelieden in gevaar brengen. Daarom liet Odyssee zijn matrozen vastbinden aan de mast van zijn schip en werd was in hun oren gestopt om aan de verleidingen van de meerminnen te ontkomen. In 1833 kwamen zes vissers voor de kust van Schotland iets tegen in hun netten wat volgens de wetenschap volstrekt onmogelijk werd geacht. Het was een bijzonder wezen, half mens, half vis. De zes mannen hadden naar eigen zeggen een zeemeermin gevangen.
Ze zouden het wezen zorgvuldig hebben onderzocht, waarna het de vrijheid terug kreeg. Al die tijd dat het wezen aan boord van het schip was liet het een klagerig geluid horen.
Het wezen was ongeveer een meter lang met het bovenlichaam als dat van een normale vrouw met grote borsten. De nek was kort, evenals het voorhoofd. Het onderlichaam leek verbazingwekkend veel op dat van een vis, met een staart dat aan het uiteinde twee vinnen had.
Volgens de zoöloog Dr. Robert Hamilton, die het voorval onderzocht, was geen sprake van een op hol geslagen fantasie. Hij concludeerde dat het onmogelijk was dat de zes nuchtere vissers het allemaal verkeerd hadden gezien. Sceptici beweren dat zeelieden die menen een zeemeermin te hebben gezien, waarschijnlijk in werkelijkheid zeekoeien hebben waargenomen. Op een afstand lijken zeekoeienvrouwtjes met hun spitse vorm en tepels verbazingwekkend veel op vrouwen. Het is dus niet zo raar dat zeelieden gemakkelijk een vergissing kunnen maken door een zeekoe aan te zien voor een zeemeermin.