Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Mysterieuze wezens » De Noorse trol

De Noorse trol

Gerelateerd nieuws

Maandag 23 augustus 2010

Volgens het scheppingsverhaal uit de Noorse mythologie is de trol ontstaan aan het begin der tijden. Odin, Vili en Ve sleepten het lichaam van de verslagen reus Ymir naar de diepte van Ginnungagap. Uit zijn vlees kneedden zij de aarde, uit het bloed van Ymir ontstonden de oceanen, zijn botten vormden de bergen, zijn gebit en kaakbeen vormden de kliffen, rotsen en stenen en zijn schedel werd gebruikt om het hemelgewelf te vormen, met de hersenen als wolken.

De maden aten het rottend vlees. Soms werden deze maden elfen en feeën, die tussen hemel en aarde mochten blijven en soms werden het duistere wezens, dwergen, gnomen en ook trollen. Deze wezens werden verbannen naar Svartálfheim, de ondergrondse wereld.

Maar de trollen lieten zich niet zomaar verbannen en rond de jaartelling bereikten zij de bevolking. Trollen verdragen geen daglicht, daarom verblijven zij overdag in hun ondergrondse duistere gewelven. Als een trol in het daglicht komt zal hij verstenen.
Maar 's nachts komen de trollen uit hun donkere schuilplaatsen.

De vroegere trol zou hersenloos en zeer kwaadaardig zijn geweest. In de nachten verslond hij voorbijgangers en ontvoerde hij maagden. Echter, ook de trol heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld en ging mensen ontvoeren om als slaven te gebruiken. Ook stalen zij baby's en lieten hun eigen afzichtelijke trollenkind achter in de wieg. Dit trollenkind werd mishandeld om de trollen ertoe te bewegen het gestolen mensenkind terug te brengen naar zijn rechtmatige ouders.

De opkomst van het christendom in de elfde eeuw deden de trollen een beetje vergeten.
De priesters vertelden over de duivel en waar deze toe in staat was. Dit was veel gruwelijker dan de daden van de trollen. De trol verdween dus naar de achtergrond en veranderde in een log en dom wezen, die makkelijk om de tuin te leiden was.

Volgens de oud Noorse legende bereidt de trol zich momenteel voor op de Ragnarok, een gevecht dat het einde van de wereld zal betekenen. De trollen gaan de strijd aan met de goden, waarbij verstikkende dampen vrijkomen en zeeën van vuur de aarde en hemel zal verbranden. Volgens de mythe zullen de trollen overwinnen en zal de aarde wegzinken in een bodemloze oceaan.