Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Mysterieuze wezens » Zijn Scandinavische trollen Neanderthalers?

Zijn Scandinavische trollen Neanderthalers?

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 22 maart 2011

Trollen zijn mythologische wezens die veelvuldig voorkomen in Scandinavische volksverhalen. In de Noorse mythologie is troll een andere naam voor Jötunn, reuzen uit de oudheid die afstammen van de oerreus Ymir. Volgens de overleveringen wonen deze onvriendelijke en lelijke wezens in afgelegen oorden omdat ze het gelui van kerkklokken niet kunnen verdragen. Als ze al naar bewoonde gebieden komen is dat om de kerkklokken te stoppen door rolstenen op de kerken te gooien.

De beschrijving van trollen komt overeen met de gegevens van DNA-resten van Neanderthalers. Sommigen denken dan ook dat een populatie Neanderthalers overleefd heeft in de onherbergzame gebieden van Scandinavië.
De Neanderthaler leefde een nomadisch bestaan in kleine groepen. Skeletonderzoek wijst uit dat Neanderthalers sterke primitieve mensen waren die prooien konden doden die veel groter waren dan zijzelf. Waarschijnlijk hadden Neanderthalers een veel hoger testosterongehalte dan de huidige mens, zij waren dus veel gespierder en behaarder.

Door de komst van de moderne mens trokken de Neanderthaler zich terug. De laatste resten zijn in Zuid Spanje aangetroffen en dateren van circa 26 000 jaar geleden.
De archeologische opgravingen in Noord Europa en met name Scandinavië, zijn verre van compleet. Het zou heel goed kunnen dat een groep Neanderthalers het terugtrekkende ijs is gevolgd naar het noorden, op de vlucht voor de moderne mens.

Volgens oud-Noorse overleveringen leefden ook trollen in kleine groepjes. Zijn uiterst schuw en oersterk, net als de Neanderthalers. Het is niet onmogelijk dat de laatste Neanderthalers zich schuilhielden in de onherbergzame bossen van Scandinavië en nog lange tijd wisten te overleven. Hoewel in Scandinavië nooit een skelet van een Neanderthaler gevonden is, is de overeenkomst tussen de trollen en hoe een groepje Neanderthalers zich zou manifesteren opmerkelijk groot.