Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Mystiek » Stigmata, de wonden van Christus

Stigmata, de wonden van Christus

Stigmata, de wonden van Christus
Tag: Mystiek

Gerelateerd nieuws

Zaterdag 18 augustus 2007

Stigmata zijn mysterieuze wonden en plekken die lijken op de wonden van Christus aan het kruis. Ze kunnen variëren van wonden op de handen, de voeten, het hoofd, in de rug en op de schouders. Ze lijken als uit het niets te verschijnen.
Een sigmaticus voelt soms al pijn nog voor de wond ontstaat. De wonden kunnen heel verschillend zijn. Soms kunnen ze bloeden, maar het kunnen ook diepe huidwonden of verdikkingen zijn.
De wonden laten geen infectie achter en genezen als vanzelf. Stigmata komen overwegend voor bij mensen die het Rooms Katholieke geloof belijden.
Velen zijn van mening dat de mysterieuze wonden het gevolg zijn van het mediteren op het lijden van Christus. Psychologen spreken van een vorm van hysterie. 1974: De zeer religieuze Cloretta Robertson uit Californië was net 12 geworden toen ze voor het eerst stigmata kreeg. Haar klasgenoten waren getuige van het bloed wat zo ineens uit haar voorhoofd kwam en over haar gezicht liep tijdens de wiskundeles.
Elke lente, als Pasen nadert herhaalt het fenomeen zich. Het beperkt zich niet alleen tot het voorhoofd van het meisje, maar ze bloedt ook uit andere wonden die overeenkomen met de wonden van Christus.
Cloretta is door verschillende artsen onderzocht, maar geen van de artsen heeft een sluitende verklaring voor haar wonden. Als het bloed wordt weggeveegd is er feitelijk nooit een wond zichtbaar, maar slechts een verkleuring van de huid.