Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Re´ncarnatie » Foreign accent syndrome bij Kroatisch meisje

Foreign accent syndrome bij Kroatisch meisje

Gerelateerd nieuws

Zondag 25 april 2010

Een dertienjarig meisje uit Kroati├ź is onlangs uit een eendagscoma ontwaakt. Vanaf dat moment spreekt ze geen Kroatisch meer, maar vloeiend Duits. En dat terwijl ze voordat zij in coma raakte slechts wat schoolduits sprak. Is dit misschien het bewijs dat re├»ncarnatie bestaat? Haar behandelende psychiater denkt van niet: "Vroeger zou dit een wonder zijn geweest, maar tegenwoordig denken we dat er toch een logische verklaring voor moet zijn". Echter, niemand kan er een sluitende verklaring voor geven.

Het zou kunnen dat het meisje een hersenletsel heeft opgelopen, al dan niet tijdens haar comateuze toestand. Het komt dan vaker voor dat de moedertaal (vaak tijdelijk) verdwijnt.

Maar waar komt dat Duits dan ineens vandaan? Volgens sommigen is dit een variant van het "foreign accent syndrome", een aandoening als gevolg van een hersenletsel, waardoor mensen ineens met een vreemd accent gaan spreken. De uitspraakmodule is beschadigd, waardoor de pati├źnt niet meer kan articuleren zoals hij of zij gewend was en lijkt met een ander accent te spreken. Dat overkwam de Brit Tom Patterson. Hij verloor na zes weken coma zijn typisch Schots accent en spreekt met een heel andere stem.

Hetzelfde gebeurde met een Amerikaan die ineens met een Brits accent begon te spreken. Dit verklaart echter nog niet waarom het Kroatische meisje plotseling een taal spreekt die ze voordien amper machtig was. Wat er nu werkelijk met het meisje aan de hand is blijft vooralsnog gehuld in nevelen┬ů