Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Scheppingsmythen » De Noorse mythe

De Noorse mythe

Gerelateerd nieuws

Zaterdag 14 juli 2007

De Noorse scheppingsmythe is één van de bekendste mythen in West Europa en wordt vaak gekoppeld aan de oorspronkelijke bewoners van de Scandinavische landen, de Vikingen. De Vikingen geloofden dat het universum verdeeld was in twee delen die gescheiden waren door een enorme kloof. Het ene deel bestond uit vuur en werd bewoond door de vuurreuzen, het andere deel bestond uit ijs.
In het ijsgedeelte leefde de koe Audhumbla. Zij likte aan het ijs om Ymir, de ijsreus te bevrijden. Uit de oksel van Ymir werden drie kinderen geschapen: Odin, Vili en Ve.
Vili en Ve, die tevreden waren met de schepping en erin rond wilden trekken gingen hun eigen weg. Hun volgelingen werden de Wanen genoemd. Odin, die niet tevreden was ging een andere weg en zijn volgelingen werden de Asen genoemd. Volgens overleveringen schonk Odin, de oppergod van de Vikingen, twee paarden met karren aan zijn scheppingen 'moeder nacht' en haar 'zoon, de dag'. Daarmee bewogen zij langs de hemelboog. Ieder twaalf uur lang, achtervolgd door schimmige wolven. Als eerste vertrok 'moeder nacht' met het paard Hrimfakse, van wiens schuimende mond spetters dauw neerdaalden. Dan kwam 'zoon dag' met zijn paard Skinfakse, van wiens manenboog het ochtendlicht straalde.