Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Scheppingsmythen » Het scheppingsverhaal van de Maori

Het scheppingsverhaal van de Maori

Gerelateerd nieuws

Maandag 17 september 2007

In het begin was er niets, helemaal niets.
Toen kwam de pikdonkere nacht en even later ontstond een licht wat niet groter was dan een worm. De hemelvader, de god Ranginui en zijn vrouw Papatuanuku, de godin van de aarde verschenen op aarde, waar nog niets kon groeien omdat er geen licht was.
Ze kregen twee kinderen: Tumatauenga, de god van het bos en Twahiri, de god van de wind. Deze kinderen werden gevangen gehouden in de omarming van hun ouders. Het lukte Tumatauenga om zijn ouders een heel klein stukje uit elkaar te duwen door zijn schouders tegen de aarde en zijn voeten tegen de hemel te duwen.
Hij duwde jaren achtereen en hakte uiteindelijk de spieren waarmee zijn ouders elkaar vasthielden stuk, waardoor er een vuurrode aarde ontstond. En er kwam langzamerhand licht op aarde en bomen en planten begonnen te groeien.
De godenkinderen ontsnapten en gaven de aarde vorm. Tumatauenga maakte de zon en versierde de hemel met sterren. Hij maakte ook zijn eerste vrouw, Hine en kreeg kinderen, de eerste Maori. Papatuanuku en Ranginui waren diep ongelukkig en konden niet meer stoppen met huilen.
Uiteindelijk ontstonden uit de tranen van Ranginui rivieren en zeeën..