Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Egypte

Graftombe van Nubische priester ontdekt in Egypte

Graftombe van Nubische priester ontdekt in Egypte
Tag: Egypte

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 24 september 2010

In de graftombe van een Nubische priester in het El-Asasif bij Luxor zijn astrologische weergaven gevonden.
Zo is onder andere Noet afgebeeld. Volgens de Egyptische mythologie was zij de hemelgodin, getrouwd met haar broer Geb, de aardgod. Noet werd afgebeeld als een vrouw die zich over de aarde buigt, maar kon evengoed afgebeeld worden als een koe. Zij stond symbool voor de ruimte waar de zonnegod doorheen reisde. In deze graftombe ontvangt Noet met open armen de overledenen.

De grafkamer is gevonden op een diepte van acht meter. Het is in goede staat en bevat taferelen geschilderd in levendige kleuren, vooral veel geel en blauw. Waarschijnlijk gaat het hier om de graftombe van Karakhamun, een priester uit de 25e dynastie, 755-656 voor Christus.

Deze tombe werd al eerder ontdekt, maar stortte in en verdween onder het woestijnzand. In 2006 werd het herontdekt door een Egyptische/Amerikaanse expeditie.


Graf van Cleopatra gevonden?

Graf van Cleopatra gevonden?
Tag: Egypte

Gerelateerd nieuws

Donderdag 16 april 2009

Het ziet ernaar uit dat Egyptische archeologen het graf van koningin Cleopatra hebben gevonden. Onderzoeken wijzen erop dat de Egyptische koningin mogelijk begraven ligt in de tempel Tasposiris Magna. Deze tempel is gewijd aan de Egyptische godheid Sirius. De tempel is gelokaliseerd nabij Alexandria, waar mummies zijn gevonden van een tiental edelen. Volgens de onderzoekers zou dat erop wijzen dat Cleopatra daar dichtbij moet liggen. Tevens verwijzen antieke bronnen dat Claopatra begraven ligt naast Marcus Antonius. Zeer binnenkort wordt begonnen met de opgravingen. Cleopatra VII Philopator, verreweg de bekendste van de vele gelijknamige heerseressen van Egypte werd geboren in 69 voor Christus. In 51 voor Christus besteeg zij de troon. Volgens antieke schrijvers was zij intelligent, maar geen buitensporige schoonheid. Het mysterie rond haar vermeende zelfmoord op 39-jarige leeftijd is nooit opgelost. De soldaten van Octavianus, de tegenstander van Marcus Antonius, vonden haar dood op een rustbank. Was het de beet van een cobra, snel en pijnloos, of was het een giftige haarpin? Voor haar dood heeft ze aangegeven dat ze naast Marcus Antonius begraven wilde worden.

Nieuwe piramide ontdekt bij Caïro

Nieuwe piramide ontdekt bij Caïro
Tag: Egypte

Gerelateerd nieuws

Woensdag 12 november 2008

Archeologen hebben bij Caïro een piramide ontdekt van minstens 4300 jaar oud. De piramide is 5 meter hoog en de top ontbreekt. Oorspronkelijk had het bouwwerk een hoogte van zo'n 15 meter. Het bouwwerk werd gevonden onder het woestijnzand, waar al eerder archeologische vondsten zijn gedaan. Men vermoedt dat de piramide gemaakt werd voor koningin Seshehet, de moeder van koning Teti. Teti was de oprichter van de zesde dynastie van Egypte en regeerde van 2323 tot 2291 voor Christus. Binnenkort gaan onderzoekers de grafkamer bezoeken, maar men vermoedt dat plunderaars de inhoud inmiddels hebben weggehaald.

Het oog van Horus

Het oog van Horus
Tag: Egypte

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 oktober 2007

De Egyptische god Osirius werd vermoord door zijn broer Seth. Hij werd in stukken gehakt en verspreidt over het hele land.
Zijn vrouw Isis zocht de stukken bij elkaar en zet het lichaam van Osirius weer in elkaar. Vervolgens had zij gemeenschap met de dode Osirius en hieruit werd uiteindelijk Horus geboren. Uit wraak begint Horus op volwassen leeftijg een gevecht met zijn oom Seth, de moordenaar van zijn vader. Hij wint het gevecht, maar verliest zijn daarbij zijn linkeroog.
Seth had het oog in 64 delen gehakt. Toen Horus enigszins was hersteld kreeg hij bezoek van de god Thot.
Thot bracht de 64 delen weer samen tot één geheel. Maar er ontbrak één klein stukje, wat Thot vervolgens met behulp van magie aan het oog toevoegde. Het oog staat symbool voor de universele eenwording en beschermt tegen boze invloeden. De oude Egyptenaren dragen het als amulet of wordt meegenomen in het graf. Het Horus-oog, in het Egyptisch "wedjat" genoemd, betekent letterlijk het gezonde of genezen oog. Vandaar dat het ook vaak gebruikt wordt bij het herstel van ziekte.

De vloek van Toetanchamon

De vloek van Toetanchamon
Tag: Egypte

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 14 augustus 2007

De graftombe van Toetanchamon werd in 1922 ontdekt door de Engelse geleerde Howard Carter.
Het graf was vrijwel ongeschonden en bevatte een kostbare schat, bestaande uit beelden van dieren van glas en goud, kisten, vazen, juwelen, een gouden troon en het gouden dodenmasker van Toetanchamon. Met het betreden van de heilige plaats haalde Carter de woede van de Farao op zijn hals. Er stak een zeer plaatselijke zandstorm op die boven de ingang van het graf wervelde.
Toen de storm ging liggen vloog een havik over het graf, wat bijgelovigen de geest van Toetanchamon noemden. De havik zou waarschuwen voor de vloek wegens het schennen van het graf. Vijf maanden na de gebeurtenis werd lord Carnarvon, die de expeditie financierde, in zijn linkerwang gestoken door een mug. Verzwakt door infectie overleed hij diezelfde nacht in zijn hotelkamer.
De lichten in de stad Cairo vielen uit en zijn hond Susie overleed op hetzelfde moment op zijn landhuis in Hampshire.
Vreemd genoeg vonden de artsen die de mummie van Toetanchamon onderzochten op de linkerwang van de Farao een zwart bultje, exact op dezelfde plek waar Carnarvon door de mug was gestoken… Er zijn binnen een paar jaar nog zestien mensen die direct of indirect met het graf van Toetanchamon in verband gebracht kunnen worden gestorven aan een vroege of onnatuurlijk dood. Het laatste slachtoffer was Mohammed Ibrahim, directeur van de Oudheidkundige Dienst.
De Egyptische regering wilde de schatten van Toetanchamon uitlenen aan Frankrijk. Ibrahim droomde dat hem dit noodlottig zou worden en opperde dat de schatten het land niet mochten verlaten. Hij kon de autoriteiten tijdens de beslissende vergadering echter niet overtuigen. Bij het verlaten van het gebouw werd Ibrahim aangereden en overleed twee dagen later. Eigenaardig genoeg stierf Howard Carter, de ontdekker van het graf, in 1939 op 64-jarige leeftijd een natuurlijke dood…