Gevederde Slang  
Gevederde Slang » ReÔncarnatie

Foreign accent syndrome bij Kroatisch meisje

Gerelateerd nieuws

Zondag 25 april 2010

Een dertienjarig meisje uit Kroati√ę is onlangs uit een eendagscoma ontwaakt. Vanaf dat moment spreekt ze geen Kroatisch meer, maar vloeiend Duits. En dat terwijl ze voordat zij in coma raakte slechts wat schoolduits sprak. Is dit misschien het bewijs dat re√Įncarnatie bestaat? Haar behandelende psychiater denkt van niet: "Vroeger zou dit een wonder zijn geweest, maar tegenwoordig denken we dat er toch een logische verklaring voor moet zijn". Echter, niemand kan er een sluitende verklaring voor geven.

Het zou kunnen dat het meisje een hersenletsel heeft opgelopen, al dan niet tijdens haar comateuze toestand. Het komt dan vaker voor dat de moedertaal (vaak tijdelijk) verdwijnt.

Maar waar komt dat Duits dan ineens vandaan? Volgens sommigen is dit een variant van het "foreign accent syndrome", een aandoening als gevolg van een hersenletsel, waardoor mensen ineens met een vreemd accent gaan spreken. De uitspraakmodule is beschadigd, waardoor de pati√ęnt niet meer kan articuleren zoals hij of zij gewend was en lijkt met een ander accent te spreken. Dat overkwam de Brit Tom Patterson. Hij verloor na zes weken coma zijn typisch Schots accent en spreekt met een heel andere stem.

Hetzelfde gebeurde met een Amerikaan die ineens met een Brits accent begon te spreken. Dit verklaart echter nog niet waarom het Kroatische meisje plotseling een taal spreekt die ze voordien amper machtig was. Wat er nu werkelijk met het meisje aan de hand is blijft vooralsnog gehuld in nevelen¬Ö

Het verhaal van Dolores

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 21 augustus 2007

Mevrouw Dolores Jay is een gewone Amerikaanse huisvrouw, echtgenote van een predikant en moeder van vier kinderen.
Wanneer Dolores onder diepe hypnose wordt gebracht gaat ze terug in de tijd tot ver voor haar geboorte. Ze bevindt zich in het jaar 1870 en heet Gretchen Gottlieb, een 16-jarig katholiek Duits meisje dat zich in doodsangst verstopt in het bos voor de tegenstanders van het katholicisme. In de Duitse taal kermt Dolores: "De man maakt mijn moeder dood". Ze klaagt over pijn in haar hoofd en spreekt over een flikkerend mes. Ze ontwijkt vervelende vragen en huilt uiteindelijk: "Gretchen kan niet". Daar houdt het op en waarschijnlijk wordt Gretchen vermoord. Dolores kan het zelf niet verklaren. Ze gelooft niet in wedergeboorte en spreekt in het dagelijks leven geen woord Duits. Ze is nooit in Duitsland geweest en ze heeft geen weet van het bestaan van het plaatsje Eberswalde in het voormalige Oost Duitsland, waar Gretchen zou hebben gewoond. Eberswalde ligt nabij de Poolse grens en is in 1945 vrijwel geheel met de grond gelijk gemaakt. Archieven waaruit zou kunnen blijken dat er inderdaad een Gretchen Gottlieb heeft gewoond zijn helaas vernietigd.

Bijna-Dood-Ervaringen

Gerelateerd nieuws

Zondag 10 juni 2007

Miljoenen mensen over heel de wereld beweren een Bijna-Dood-Ervaring (BDE) te hebben gehad. De verhalen komen in grote lijnen allemaal op hetzelfde neer. Een BDE begint bij iemand die stervende is en zijn lichaam verlaat. Hij zweeft als het ware boven zijn lichaam en ziet zichzelf ook daadwerkelijk liggen. Dan gaat hij een donkere tunnel binnen met aan het einde van de tunnel een stralend wit licht. Vaak ziet hij tijdens dit stadium allerlei gebeurtenissen in zijn leven als een film voorbijkomen.
De stervende persoon treedt vervolgens in het stralende licht wat vaak wordt geassocieerd met de verschijning van een goddelijk figuur. Sommigen zien tevens reeds overleden familieleden en/of vrienden verschijnen in het licht.
Dan worden er levensvragen gesteld en er wordt verzocht om terug te keren naar het lichaam omdat de persoon in kwestie nog wat zaken te voltooien heeft. Met tegenzin geeft hij daaraan toe en keert terug in het leven. Mensen die een dergelijke ervaring hebben gehad zeggen dat hun leven volledig veranderd is sinds de BDE. Het materialisme heeft plaatsgemaakt voor geestelijke verrijking en de angst voor dood is verdwenen. BDE's kunnen worden verklaard door het gebrek aan zuurstof in de hersenen. Hierdoor ontstaan beelden die in het geheugen zijn opgeslagen of vanuit de fantasie zijn ontsproten, niet vanuit het verstandelijk vermogen. Daarbij kun je de vraag stellen hoe het kan dat BDE-ervaringen vrijwel identiek zijn.

Bijna-doodervaring: de hel

Gerelateerd nieuws

Maandag 4 juni 2007

Bekijk hieronder een documentaire over de bijna-doodervaring. Dr. Maurice Rawlings, hartchirurg, heeft hier een aantal boeken geschreven op basis van zijn eigen praktijk. Hieruit blijkt dat niet iedereen naar het bekende liefdevolle witte licht gaat. Nogal wat pati√ęnten die een bijna-doodervaring had, sprak over een hel-achtige situatie.

Déjà vu

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 22 mei 2007

Het woord déjà vu komt uit het Frans en betekent letterlijk "al eens gezien". Vrijwel iedereen heeft wel eens een déjà vu, het gevoel dat een bepaalde plek of een situatie je bekend voorkomt. Het is een vaag en onbestemd gevoel wat een grote emotionele impact kan hebben. Hoe een déjà vu tot stand komt is men nog niet over uit. Sommige zeggen dat het fragmenten van herinneringen zijn uit een vorig leven, anderen denken dat het fragmenten zijn uit het onderbewustzijn. Sigmund Freud opperde dat het herinneringen zijn van een onbewuste fantasie.
Neurologen menen dat het hersenactiviteiten zijn die niet helemaal synchroon lopen, de ene hersenhelft ervaart alles net iets eerder dan de andere hersenhelft. Jonge mensen hebben overigens vaker een d√©j√† vu dan oudere en ook komt het vaker voor bij epileptiepati√ęnten.