Gevederde Slang  
Gevederde Slang » Dromen

Voorspellende dromen

Voorspellende dromen
Tag: Dromen

Gerelateerd nieuws

Woensdag 15 augustus 2007

Hoewel er veelal wordt getwijfeld aan de waarheidsgehalte van dromen die betrekking hebben op gebeurtenissen in de toekomst, zijn er talloze verhalen bekend over voorspellende dromen. Een voorbeeld: De vierjarige Robert Beresford uit Buckinghamshire (Engeland) deed in oktober van het jaar 1918 een middagdutje. Hij had niet veel besef van de oorlog die toen woedde en maakte zich er ook niet druk om. Hij begon tijdens zijn slaapje ineens te mompelen: "Arme mevrouw Timms, wil iemand het haar alsjeblieft vertellen?" De ouders van Robert vroegen wat zij aan mevrouw Timms moesten vertellen. Hij antwoordde: "Het gaat over Edwin Timms, hij is dood. Hij ligt dood in de modder."
De ouders waren verbijsterd maar de kleine Robert herinnerde zich niets van de droom toen hij ontwaakte. De huisarts, met wie de ouders van Robert het voorval bespraken, herinnerde zich dat er een mevrouw Timms ongeveer 30 kilometer bij hen vandaan woonde. Hij deed navraag en kwam te weten dat zij inderdaad een zoon had die Edwin heette en als soldaat meevocht in Frankrijk.
Edwin Timms sneuvelde op de dag van Roberts droom…

Verlamming tijdens de slaap

Verlamming tijdens de slaap
Tag: Dromen

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 29 juni 2007

Als we slapen zijn onze spieren volkomen ontspannen en bevinden we ons in een stadium van tijdelijk lichamelijke verlamming. Zodra we wakker worden is die verlamming voorbij. Maar heel soms gaat er iets mis tijdens de overgang van slapen en wakker worden.
Het slachtoffer kan zich niet bewegen en niet spreken, maar is zich volkomen bewust van zijn omgeving. Vaak gaat deze toestand gepaard met een vreemd geluid (voetstappen, janken, neuriën of schel gelach) en het lichaam kan gaan trillen of zelfs gaan schudden. Het meest angstaanjagend voor veel mensen die aan deze stoornis lijden is het gevoel dat er iemand anders in de slaapkamer aanwezig is. Sommigen hebben niet alleen het gevoel, maar zien ook daadwerkelijk een entiteit, die kennelijk moeiteloos van gedaante kan verwisselen. De entiteit kan op een mens, dier of een demon lijken. Sommigen spreken van een buitenaards wezen. Gedragsdeskundige David J. Hufford maakte een studie van dit fenomeen en kwam tot de conclusie dat met deze vorm van verlamming bij mensen die eraan lijden gelijksoortige hallucinaties optraden, namelijk het aangevallen worden door "Old Hag".
"Old Hag" (oude heks) is een mythe uit Newfoundland, een angstaanjagend wezen dat 's nachts op bezoek komt. In Duitsland wordt deze entiteit "Mare" genoemd, een oud Germaans woord dat "nachtelijk kwelgeest" betekent en waar het woord "nachtmerrie" van afgeleid is.

Lucide dromen

Lucide dromen
Tag: Dromen

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 mei 2007

Tijdens een lucide droom is de dromer zich ervan bewust dat hij droomt. De term "lucide droom" werd in 1913 geïntroduceerd door de schrijver/psycholoog Frederik van Eeden. "Lucide" verwijst naar de heldere staat waarin de dromer zich bevindt. Een lucide droom begint doorgaans als een gewone droom en kan overgaan in een stadium dat de dromer zich ervan bewust wordt dat hij droomt. Tevens is het mogelijk om lucide dromen te beïnvloeden.
De dromer bepaalt dan het verloop van de droom. Iedereen kan zich aanleren om lucide te dromen. Dat begint met kunst om gewone dromen te onthouden. Dat kan door middel van het visualiseren en opschrijven van de droom direct na het ontwaken. Vaak is het voldoende om slechts wat trefwoorden op te schrijven. Soms wordt een lucide droom door schijn-ontwaken voorafgegaan, dan lopen werkelijkheid en droom door elkaar. Men bevindt zich dan op de grens van slapen en ontwaken.